Ariciul (Erinaceus europaeus), cateva informatii despre arici

Incet-incet, macar ca da repede din labute, numai ce vezi, pe inserate, dintre catina ce imprejmuieste via, un arici (Erinaceus europaeus).

erinaceus europaeus ariciul european hedgehog

sursa foto

Cum arata ariciul? Pe varful capului, pe spate, pe coaste si pana la coada ariciul e numai tepi si suliti, dese, alburii la mijloc, pe care le tine, cand merge, indreptate indarat. Are ochi mici, vioi si doua urechiuse taiate rotund. Botul, ascutit, e ca de purcelus. Pe fata, pe frunte, ca si pe piept si pantece, in loc de tepi, e acoperit cu par scurt, sur.

E atat de precaut incat simte orice miscare. Se opreste, isi ridica botisorul, priveste in dreapta, in stanga.

Daca nu i se pare nimic suspect, isi cauta de drum. Daca vede ca e ceva neobisnuit la mijloc, daca il atingi, cu un sasait de manie ariciul se strange ghem. Tepii  sunt indreptati in toate partile si numai o dunga mai adanca arata locul unde e botisorul ascuns intre picioarele dindarat. Aceasta e singura lui arma de aparare.

Puisorii (3-8 la numar) la inceput golasi, albiciosi, sunt ingrijiti cum trebuie. Repede le ies tepii, iar ceva mai tarziu au scapat de grija putandu-se face ghem.

Ariciul se hraneste cu insecte, soareci, rame si toata hrana lui obisnuita, catre toamna incepe sa se imputineze. Cu caderea omatului au disparut de tot.

Dupa ce si-a adunat cat mai multe frunze, ariciul isi infunda nasul in blana moale de pe pantece si doarme dus toata iarna.

Are trei dusmani principali: vulpile, cainii si bufnitele.

din Fauna Romaniei, Ed. Albatros 1983, prof. I. Simionescu, editie ingrijita de C. Dumitru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *