Category Archives: Beica, Jderul de piatra (Martes Foina)

Beica sau Jderul de piatra (Martes Foina), Despre Jderul de piatra, unde traieste Jderul de piatra, cu ce se hraneste Jderul de piatra

Jderul de piatra

jderul de piatra martes foinaJderul de piatra sau Beica (Martes foina) are o lungime de 42-70 centimetri si o greutate de circa 1,5 kilograme.

Are capul scurt, urechi mici tivite cu alb, ghiare ascutite, glandele de sub coada extrem de rau mirositoare. Talpile sunt fara par.

Sub barbie are o pata alba care coboara spre picioare.

Naste 3-4 pui intr-in cuib moale, in crapaturi din stanca, cariere vechi, ziduri parasite.

Traieste pana la 12 ani.

Activ noaptea, vaneaza soareci, sobolani, pui de pasari si iepuri, pasari domestice (pe care ades le omoara din placere, mancandu-le doar creierii si sorbindu-le sangele), oua, gandaci, dar si fructe coapte, struguri sau lapte.

Merge mai ales pe jos, dar este si un bun catarator. Are drumuri proprii.

Este un animal precaut, nervos, nu suporta zgomotele tari si neobisnuite. Iarna se retrage langa case, in fan, uneori chiar si in orase. Vara isi face adaposturi provizorii.

Are blana cautata, dar mai putin valoroasa ca cea de jder.

Il gasim in regiuni colinare si montane, la altitudini mai joase, cu stancarii. La campie coboara rareori.