Category Archives: Caprioara (Capreolus Capreolus)

Caprioara (Capreolus Capreolus), Informatii despre caprioara, unde traieste caprioara, cu ce se hraneste caprioara, capriorul

Caprioara si capriorul (Capreolus capreolus)

Caprioara (Capreolus Capreolus) este raspandita de la munte pana la ses.

Caprioara e un animal elegant, bland, cu privirea inteligenta. Lung pana la 1,5 m, are corpul proportionat, mai inalt la umeri, ceva mai lasat la solduri. Gatul e potrivit de lung, iar capul scurt. Urechile relativ mari, sunt mai deschise la culoare decat restul corpului. Picioarele inalte, subtiri, sunt proportionate cu corpul. Drept coada, un ciont scurt.

capreolus capreolus caprioara european roe deer

sursa foto

Culoarea parului se schimba, caci naparleste in in Mai si Septembrie. Vara e scurt, des si mai mult ruginiu pe spate, mai deschis pe pantece. Iarna e mai lung si suriu pe spate, batand in cafeniu.

Iezii, nespus de dragalasi, sunt ruginii peste tot cu pete albe neregulat azvarlite.

Tapul sau capriorul se cunoaste dupa coarne si pamatuful de par

de la teaca. Coarnele scurte, pe care le pierde in fiecare iarna, in timp de patru luni cresc la loc.

Din sulitar, coarne de sulita, iedul de un an ajunge tap cu furculita, apoi tap cu 6, adica cu cate 3 ramuri scurte la fiecare corn. Asa devine matur, bun de bataie.

Caprioarele sunt pasnice, traiesc in palcuri avand in frunte o caprioara batrana, iar la coada un tap in varsta, experimentat.

Caprioara nu fata decat un ied, cele mai batrane cel mult trei iezi. La cel mai mic semn al mamei, iedul se tupileaza la pamant, isi intinde capusorul si asteapta sa treaca amenintarea. In pericol isi striga mama cu un suier lung.

Noaptea caprioarele o petrec mai mult la pascut, iar dimineata se retrag in padure.

Vanatoarea la Caprior

Disparut candva din padurile de ses si coline, capriorul, cu un potential mai ridicat de inmultire comparativ cu cerbul, se intalneste in Romania din padurile de munte ale Carpatilor pana in luncile raurilor interioare si lunca Dunarii.

caprior.jpg

Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 mai si 15 septembrie pentru masculi si intre 1 septembrie si 28 februarie pentru selectie. Continue reading Vanatoarea la Caprior