Category Archives: Dihorul (Mustela Putorius)

Dihorul (Putorius Putorius), Despre dihor, unde traieste dihorul, cu ce se hraneste dihorul

Dihorul

dihorul mustela putoriusDihorul (Mustela putorius), spaima gospodariilor, este un animal mai mic decat jderul. Se intalneste pretutindeni la noi in tara, de la munte pana in ses, mai rar in paduri sau in Baragan.

Cum se insereaza, se furiseaza ca un talhar. Nu e pretentios ca vulpea.

Ajunge pana la gaini, si daca poate fura una, strangand-o de gat. De nu, se multumeste cu ce-i iese in cale: guzgan, soarece de camp ori chiar carabusi. Isi plateste astfel daunele provocate omorand gaini.

Cat e de mic, n-are nici 40 cm lungime, nu numai ca e neastamparat, dar e si indraznet fara pereche. Se incumeta sa sara si la om, cand e manios, iar de vulpe sau caini nu se lasa intimidat.

Blana lui e castanie pe spate, aproape neagra pe burta, iar pe gat si coaste are un abur mai deschis.

Dihorul se recunoaste lesne dupa niste pete albii indaratul ochilor.

Are corpul incovoiat, gatul gros, picioarele scurte. Sub coada are doua glande care au o secretie cu miros gretos.

Se imperecheaza prin martie – aprilie. Dupa 40 de zile femela naste 4-8 pui.

O subspecie a sa, dihorul de stepa (putorius eversmanii) este ocrotit de lege si este prezent numai in stepa dobrogeana, unde se hraneste cu soareci, popandai, harciogi.

din Fauna Romaniei, Ed. Albatros 1983, prof. I. Simionescu, editie ingrijita de C. Dumitru