Category Archives: Ursul (Ursus Arctos)

Ursul (Ursus Arctos), Despre urs si ursi, unde traieste ursul brun, cu ce se hraneste ursul brun

Ursul Brun (Ursus Arctos), cateva informatii despre ursi

Ursul Brun (Ursus arctos) Are o lungime ce poate ajunge pana la 170 – 250 cm si o greutate cuprinsa intre 100 si 400 de kilograme. Are urechile, ochii si coada mici, iar picioarele sunt si ele destul de scurte. Il putem gasi Din Retezat si Godeanu pana in Maramures.

ursus arctos ursul brun brown bear

sursa foto

Ursul este un animal omnivor. Ii plac mult zmeura si murele, iar dupa miere se da in vant. Se hraneste insa si cu carne, vizitand destul de des stanele.

Ingrasat cu jir, cu ghinda, cu zmeura, iarna ursul isi cauta un barlog, sub o stanca, intr-o scorbura de copac batran, se face covrig, isi vara nasul in blana si doarme, hiberneaza.

Daca iarna nu este prea grea, iese din barlog, chiar daca nu gaseste multa mancare.

Ursul brun se imperecheaza prin aprilie – iunie, iar dupa 7-8 luni ursoaica fata 1-2 pui.

Ataca omul numai cand este ranit sau cand ursoaica crede ca-i sunt puii in pericol, in rest

este destul de sperios si evita contactul cu oamenii.

ursul.jpgursul2.jpg

Vanatoarea la Urs

Regele padurilor europene si cel mai mare carnivor al zonei, ursul brun stapaneste zonele naturale de deal si de munte. Raspandit in intregul lant carpatic din Romania, ursul inregistreaza cele mai mari densitati in fondurile de vanatoare ale Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

Printr-un management deosebit aici s-a conservat si dezvoltat cea mai mare populatie de urs din Europa, iar densitatile si marimile intalnite sunt printre cele mai mari din lume.

Ursul este specie protejata in Romania, dar acolo unde densitatile sunt mari si pagubele inregistrate de alte sectoare de activitate sunt deosebite, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aproba Continue reading Vanatoarea la Urs