Category Archives: Zona de munte

Out4aWalk – Mamifere, Zona de munte

Jderul

In Romania se intalnesc doua specii de jder: jderul de copac (Martes martes) si jderul de piatra (Martes foina).

In timp ce jderul de copac este un locuitor al padurilor de mare intindere, pana la limita superioara a vegetatiei forestiere, jderul de piatra s-a adaptat mai bine prezentei umane, fiind intalnit si in preajma localitatilor, unde isi imparte teritoriul cu dihorul (Putorius putorius).

Perioada de vanatoare pentru jderi si dihori este cuprinsa intre 15 septembrie si 31 martie, dar cele mai frumoase blanuri se recolteaza din decembrie pana in februarie.

Sursa: RoSilva

Soarecele de zapada

soarece de zapada microtus nivalisSoarecele de zapada (Microtus nivalis) are o lungime de 12-14 centimetri si o greutate de doar 40-50 de grame. Are o blana deasa si lunga, coada alba.

Ochii si urechile sunt mari, perii senzitivi de pe cap lungi.

Naste de 2-3 ori pe an cate 3-7 pui in cuiburi captusite cu plante uscate tocate marunt. Traieste pana la 3-4 ani.

Consuma ziua graminee aspre, fructe de merisor, radacini.

Foloseste ca adapost crapaturile din stanci, golurile dintre pietre. Face rezerve mici de hrana pentru iarna, caci umbla de obicei pe sub stratul de zapada dupa lujeri si radacini.

Il gasim in munti la altitudini de 600-2000 de metri, in locuri insorite.

Jderul de piatra

jderul de piatra martes foinaJderul de piatra sau Beica (Martes foina) are o lungime de 42-70 centimetri si o greutate de circa 1,5 kilograme.

Are capul scurt, urechi mici tivite cu alb, ghiare ascutite, glandele de sub coada extrem de rau mirositoare. Talpile sunt fara par.

Sub barbie are o pata alba care coboara spre picioare.

Naste 3-4 pui intr-in cuib moale, in crapaturi din stanca, cariere vechi, ziduri parasite.

Traieste pana la 12 ani.

Activ noaptea, vaneaza soareci, sobolani, pui de pasari si iepuri, pasari domestice (pe care ades le omoara din placere, mancandu-le doar creierii si sorbindu-le sangele), oua, gandaci, dar si fructe coapte, struguri sau lapte.

Merge mai ales pe jos, dar este si un bun catarator. Are drumuri proprii.

Este un animal precaut, nervos, nu suporta zgomotele tari si neobisnuite. Iarna se retrage langa case, in fan, uneori chiar si in orase. Vara isi face adaposturi provizorii.

Are blana cautata, dar mai putin valoroasa ca cea de jder.

Il gasim in regiuni colinare si montane, la altitudini mai joase, cu stancarii. La campie coboara rareori.