Category Archives: Cius (Otus scops)

Ciusul (Otus scops)

Cius (Otus scops)

Lungime 20 cm.

Cuibareste in S Europei in palcuri de copaci, gradini, parcuri din orase, in copaci scorburosi sau cladiri. Colorit destul de uniform.

Cius (Otus scops)

Exista unele variatii: unii sunt gri-maro, altii au o nuanta mai maro-ruginie. De dimensiuni mici. Au doua moturi late. Mai zvelt decat cucuveaua, sta cocotat intr-o pozitie mai dreapta.

Aripi proportional lungi. Ciusul este o pasare migratoare, se hraneste in general cu insecte.

Nocturna, isi semnaleaza prezenta prin strigate: un fluierat monoton, jos, monosilabic, repetat la fiecare trei secunde “tiu”. In duet, fluieratul femelei are o tonalitate mai inalta decat cea a masculului.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.