Category Archives: Codalbul (Haliaeetus albicilla)

Codalbul (Haliaeetus albicilla)

Codalbul (Haliaeetus albicilla)

Codalbul cuibareste rar in regiunile de coasta, lacustre si riverane bogate in peste. Cuib enorm de crengi, construit pe stanci si in copaci mari. Putin activ, isi petrece mult timp stand in copaci si privind amprejur.

Pe vreme buna zboara la mari inaltimi.

Codalbul (Haliaeetus albicilla)

Se hraneste cu peste si pasari acvatice, adesea si hoituri. Adultul are coada alba, cioc masiv si galben, cap, gat si piept maro deschis. De la distanta apare complet inchis la culoare cu o banda mai deschisa (maro – ruginie) pe supraalarele mijlocii si cu baza ciocului de culoare deschisa (de fapt o pata de lorum). Mai de aproape capul/ gatul apar de culoare neagra maronie, la fel subalare. Rectricele au margini inchise, dar de obicei albicioase in portiunea mediana. De aproape o pata deschisa axilara este deseori vizibila. Juv. de un an are piept maro-ruginiu cu pete negre, iar la cei de 2-3 ani partea inferioara a corpului este maro cu pete albe neregulate putand prezenta un spate evident deschis in partea anterioara. Adesea planeaza cu aripile usor arcuite in sus sau in jos.

Identificat cu usurinta prin talia foarte mare, aripile mari, dreptunghiulare si inchise la culoare, gatul destul de inchis si lung, ciocul foarte

mare si coada scurta cu varf rotunjit.

Mult mai asemanator vulturilor de restului acvilelor. Zbor activ cu serii lung (tipic) de batai incete de aripi, intrerupte de scurte alunecari cu aripile intinse sau usor arcuite. Strigatul: “cri-cri-cri”.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.