Category Archives: Crestetul cenusiu (Porzana parva)

Crestetul cenusiu (Porzana parva)

Crestetul cenusiu (Porzana parva)

Lungime 19 cm. Crestetul cenusiu cuib areste in princip

al in jumatatea estica a Europei, oaspete rar in N si V. Intalnit pe balti cu stufaris si iazuri.

Crestetul cenusiu (Porzana parva), Creste?ul cenu?iu

Masculul se deosebeste de crestetul mic prin dungi mai putin pronuntate pe laturile corpului si

prin pata rosie de la baza ciocului. Femela este crem-roscata dedesubt (nu gri-albastra) si are rosu la baza ciocului.

Juv. se aseamana cu juv. de crestet mic – vezi la aceasta specie pentru deosebiri. Strigatul nuptial al masculului este o serie sonora de cloncanituri, vocea amintind de latratul unui caine mic. Notele mentin un tempo lent timp indelungat, apoi se precipita scazand in acelasi timp ca tonalitate si combinandu-se intr-un fel de balbait rapid : “cuec, cuec, cuec, cuec”. Strigatul femelei (si al masculului): “chiruc”.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.