Category Archives: Cucul (Cuculus Canorus)

Cucul (Cuculus Canorus)

Cucul (Cuculus canorus)

Lungime 33 cm. Specie destul de comuna in toate tipurile de habitate, mai ales in paduri, de la campie pana la munte.

Cucul (Cuculus canorus)

Evita locurile populate de om, fiind destul de sperios.

Cucul consuma frecvent larvele paroase de fluturi. Paraziteaza cuiburile, depunandu-si ouale in cuiburile altor pasari, cate un ou in fiecare cuib. Aceste cuiburi apartin mai ales urmatoarelor specii: codobatura alba, macaleandru, fasa de lunca, silvie de campie, lacari, muscar sur. Fiecare femela isi alege o anumita pasare-gazda, in functie de culoarea oualor.

Cucul (Cuculus canorus)

Masculul este gri cenusiu pe cap, piept si spate, cu dungi pe abdomen ca la uliul pasarar. Femela, de obicei, prezinta acelasi colorit, dar cu o nuanta ruginie si cu dungi sterse pe gusa (faza gri). Exista un numar mic de femele care au deasupra un colorit maro-ruginiu intens (faza ruginie). Juv. sunt deasupra de un maro destul de inchis, unii mai gri, altii mai ruginii, fara insa a putea fi grupati in doua categorii distincte (ca in cazul femelelor). Nu ajung atat de rosii-ruginii si au intotdeauna cap/gat mai gri. Un semn distinctiv pentru juv.

este pata alba de pe ceafa. Dimensiunile sale, zborul sau jos, discret si lin, alaturi de coada sa lunga adesea dau impresia ca ar fi un uliu pasarar (femelele din faza ruginie: vanturel rosu). Bataile rapide de aripi sunt destul de slabe, isi tine aripile ascutite, de obicei sub linia orizontala, fara a plana la anumite intervale, iar capul mic cu un cioc fragil este tinut vizibil in sus.

Adesea este urmarit de pasarele, cu multa galagie. Cantecul masculului este foarte cunoscut: “cu-cu”, repetat. Atunci cand masculul urmareste un alt cuc, scoate un sunet nazal. Femela scoate un strigat insistent si sonor “pupupu”. Strigatele puilor cand cer mancare sunt asemanatoare cu cele ale unor pasari mici, dar sunt foarte penetrante.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.