Category Archives: Dropia (Otis Tarda)

Dropia (Otis Tarda)

Dropia (Otis tarda)

Cuibareste rar si local pe campiile mari deschise (stepa sau terenuri cultivate). In trecut dropia era larg raspandita in Europa.

Dropia (Otis tarda)

In iernile reci deplasari de mica amploare. Se hraneste in principal cu vegetatie, dar si cu insecte, broaste etc. Foarte timida, fiind greu sa te apropii de ea. Masculul este cea mai masiva pasare din Europa (greutatea normala 8-16 kg.). Femelele sunt considerabil mai usoare (3.5-5 kg.). In zbor arata ca o gasca enorma avand aripi de acvila (picioarele abia depasesc coada). Batai de aripi puternice si continue, fara planari.

Zboara pe deasupra solului. In zbor petele albe mari de pe aripi sunt foarte evidente. De obicei stau in carduri.

Dropia (Otis tarda)

Jocul nuptial constituie o priveliste spectaculoasa. Masculul incepe prin a-si ridica coada si tragandu-si gatul spre spate, isi umfla gatul ca un balon (capul aproape dispare). In acelasi timp, isi ridica mustatile zbarlite. Subcodalele de un alb ca zapada si aripile sunt rasucite in fata, iar punctul culminant este atins atunci cand intreaga pasare devine un ghem imens de puf alb. De obicei tacuta, insa in perioada de cuibarire scoate ocazional un strigat aspru, ca un latrat. A fost relativ numeroasa in Romania pe toate campiile intinse, mai ales in Baragan. In prezent este pe cale de disparitie, putine exemplare mai exista in extremitatea vestica a tarii.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.