Category Archives: Nagatul (Vanellus Vanellus)

Nagatul (Vanellus Vanellus)

Nagatul (Vanellus vanellus)

Nagatul vanellus vanellusCiuda mare a ramas in popor contra acestei pasari neastamparate, vesnic

in miscare, vigilente. Obiceiul de a se ridica in aer, de a se invarti in loc deasupra punctului unde se gaseste cuibul – o scobitura in pamant cu cateva nuiele uscate drept culcus – si de a striga mereu, ascuti, sonor, poporul il pune in legatura cu serviciul pe care-l aducea – pasarea tatarasca – navalitorilor, aratand locul din stuf unde se ascundeau bietii romani.

La infatisare nagatul e elegant. Inalt in picioare, cu trupul bine inchegat, cu gatul scurt. Pe cap, pe gat si pe piept e negru stralucitor, pe spate si aripi e verde batand in albastru, pe obraji si pe pantece e alb. Podoaba lui este un mot subtire de pene lungi, indoite in sus, care-i da o infatisare razboinica.

Vine la noi primavara devreme.

Cuibareste la sfarsitul lui Martie in locuri uscate din balti, dar si pe ogoare, direct pe pamant. Depune 4 oua in cruce, cu varfurile spre centrul cuibului, oua pe care le clocesc 27 de zile ambii parinti.

Se hraneste cu insecte, viermi, moluste, seminte.