Category Archives: Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus)

Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus)

Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus)

Lungime 16 cm.

Raspandire dispersa in centrul si sudul Europei in stufarisuri mari. In expansiune teritoriala in nord – vestul Europei.

Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus)

Usor de recunoscut datorita coloritului crem si brun deschis si a cozii lungi.

Masculul are o mustata neagra distincta, indreptata in jos si subcodale negre (absente la femela si juv.). Juv. mai galbui decat femela, cu lorum negru (absent la femela, ilustratia este gresita) si cu negru pe mijlocul spatelui si

pe partile laterale ale cozii. Foarte activ, se catara pe trestii cu miscari saltarete. Zbor slab, cu batai rapide de aripi, la joasa inaltime pe deasupra stufarisului. Totusi, toamna pot fi vazuti ridicandu-se in zbor la inaltime, in stoluri mari, de obicei pentru a plonja inapoi cu capul in jos (tot in formatie compacta). In afara perioadei de cuibarit, vazuti aproape exclusiv in stoluri. Strigatul obisnuit este rasunator si sec, “pcing”, foarte caracteristic (poate fi insa imitat foarte bine de lacarul de stuf, vara). Cantec ca un ciripit.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.