Category Archives: Pitigoiul sur (Parus palustris)

Pitigoiul sur (Parus palustris)

Pitigoiul sur (Parus palustris)

Lungime 12 cm. Cuibareste in padurile cu frunze cazatoare si de amestec, manifestand preferinta pentru desisurile cu frunzis bogat si pentru gradinile neingrijite.

Pitigoiul sur (Parus palustris)

Evita coroanele arborilor inalti. Prefera sa nu se alature stolurilor hoinare, foarte sedentar, cel mai adesea vazuti in perechi. Se hraneste frecvent cu seminte. Asemanator cu pitigoiul de munte, insa crestetul negru este lucios, iar aripile au un colorit uniform, fara pata albicioasa.

Obrajii nu sunt de un alb pur. Juv. nu poate fi deosebit de juv. de pitigoi de munte ca aspect.

Se deosebeste cel mai bine de acesta prin strigate. Glasul tipic consta dintr-o serie de sunete aspre, nazale, “cidjidjidji”, uneori precedata de un “tiu” clar. Cantecul prezinta cateva variante, dar consta dintr-o repetare de note stridente, de exemplu: “ti-hi, ti-hi, ti-hi, ti-hi”. Mai scoate si alte sunete scurte, cu rol de contact.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.