Category Archives: Soim calator (Falco peregrinus)

Soimul calator (Falco peregrinus), Informatii despre soimul calator

Soim calator (Falco peregrinus)

Specie larg raspandita, aflata insa in drastic diminuare. Cuibareste mai ales pe versanti stancosi. Se hraneste cu pasari de marime medie pe care le prinde din zbor.

Soim calator (Falco peregrinus)

Dintre diversele metode folosite, cea mai impresionanta este picajul pe diagonala, cu aripile atranse, de la o inaltimede cateva sute de metri, cand depaseste viteza de 100 de km/ora. Loveste prada cu picioarele, infingandu-si ghearele in ea. Zborul normal cu batai de aripi rapide si de mica amplitudine, cu viteza moderata. Este vizibil mai mic decat soimul de tundra si soimul dunarean; silueta sa da impresia de soliditate, cu coada destul de scirta si aripi late la baza si foarte ingustate la varf.

Femela pronuntat mai mare si mai masiva decat mascului. Masculul ad. este caracteristic: ventral alb cu negru, partea dorsala gri – albastruie inschisa, piept alb stralucitor. Juv. Deasupra maro ca soimul sudic si cel dunarean, dar are o “mustata” evidenta si crestet mai inchis. Strigat de alarma aspru: “chee-chee-chee” sau “rec-rec-rec” (asemanator putin cu macaitul ratei). Destul de galagios la cuib.

In parada nuptiala mascului: “piuc-piuc-piuc”.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.