Category Archives: Stancuta (Corvus Monedula)

Stancuta (Corvus Monedula)

Stancuta

stancuta corvus monedulastancuta-corvus-monedula-cap.jpgDaca ciorile si corbii sunt uraciosi, stancutele (Corvus monedula) sunt dragute.

Cum vine luna Martie, perechi-perechi isi cauta fiecare de grija cuibului lor. Corbii se retrag spre padure. Ciorile isi aduna crengi uscate si isi cladesc cuibul fara nici o maiestrie in varful arborilor, intruna caraind, de parca ar vrea sa se laude lumii intregi.

Stancuta e modesta. Ea isi cauta un loc ascuns, tainuit: un cos, o fantana parasita, locul unei caramizi cazute de sub acoperisul unei case inalte. In dobrogea, intr-un sat, stancutele s-au instalat fara frica in casele parasite ale locuitorilor. Femela cloceste cele 4-6 oua timp de 17-18 zile. Puii stau in cuib 32 de zile si sunt hraniti

cu insecte si cu resturi alimentare.

E frumos imbracata. Numai aripile si coada sunt negre, cu reflex albastru ca la cioara. Pe piept si si pantece e de culoare cenusiu inschis.

Pe jumatatea dindarat a capului, pe ceafa si barbie are pene dese, marunte, tot cenusii, dar mai deschise. Cele batrane se recunosc usor dupa un guleras de pene albe.

Se hraneste cu insecte, rame, seminte. De hoituri nu se apropie, iar sa strice cuiburle pasarilor, cum fac ciorile, n-are obiceiul.