Category Archives: Starcul Cenusiu (Ardea Cinerea)

Starcul Cenusiu (Ardea Cinerea)

Starcul Mare Cenusiu

Cel mai mare de la noi este Starcul Mare Cenusiu (Ardea cinerea), care se avintura pana-n vaile muntilor, unde gaseste un ochi de apa mai maricel. Il gasim in mai toate baltile din interiorul tarii, dar mai ales in Delta.

E ca presarat cu cenusa, unde mai multa, unde mai putina, cu stropituri de pene albe. Numai marginile aripilor sunt negre, ca si cateva dungi in lungul gatului. Podoaba lui sunt doua-trei pene la ceafa, mai lungi, prelugirea penelor negre ce le acopera varful capului ca o scufie.

Sunt inalti in picioare, au gatul lung, ciocul iarasi lung.

Cuiburile si le fac gramada, in arbori sau in papuriste. Unii mai sus, altii mai jos, coloniile lor de cuiburi sunt amestecate cu cu cele ale cormoranilor. Cele 3-5 oua sunt clocite 26 de zile de ambii parinti.

Puii stau in cuib cam 7-8 saptamani. In caz de pericol ei se catara pe crengile de langa cuib.

Consuma pesti, amfibii, moluste, insecte, dar si pasarele, soareci de apa sau de camp.

In zbor isi tine gatul in forma de S.

Este un oaspete de vara, din martie pana in octombrie, uneori mai tarziu, dar poate ramane si peste iarna.