Category Archives: Starcul Galben (Ardeola Ralloides)

Starcul Galben (Ardeola Ralloides)

Starc galben (Ardeola ralloides)

Lungime 45 cm, anvergura 87 cm. Raspandit local in SE Europei in regiuni mlastinoase, delte, lagune si balti unde cuibareste in tufisuri sau copaci, de obicei impreuna cu alti starci, in colonii.

Starc galben (Ardeola ralloides)

Caracteristice sunt: corpul si capul ocru pal care contrasteaza cu aripile si coada de un alb ca zapada.

In teren, atunci cand pasarea sta pe loc pare maronie, dar cand se ridica in zbor devine aproape complet alba. Se deosebeste de starcul de cireada si prin culoarea ciocului (in perioada de cuibarit verde-galbui cu albastru si cu varful negru, in restul anului verzui). Isi petrece ziua deseori in copaci sau tufisuri. Isi cauta hrana mai ales in amurg. In afara cuibaritului este predominant solitar. Zbor lent, clatinat. Strigat strident si aspru “carr”, asemanator cu al ratei mari.

Care se aude in colonie. In rest este tacut.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.

Starcul Galben

Starcul Galben Ardeola RalloidesFrumos la imbracaminte, concurand in gingasie cu starcul al sau egreta alba este Starcul Galben (Ardeola Ralloides), mai mic la trup, cu ochi vioi, mereu cercetatori, gata sa fuga, dar gata sa se si apere. E poate cel mai vioi dintre starci.

Penele lui sunt galbui, cu dungi negre trase subtirel in lungul gatului. Pe cap are niste pene mai lungi, care stau tepoase.

Avand gatul mai lung, mai subtire, iar trupul micut si zvelt, cand e gata sa zboare, capata in totul infatisarea unei sageti.

E mai putin sfios decat ceilalti, amestecandu-se printe cardurile de vite. Nu rar, se vad pe spinarea porsilor sau a altor animale mai mari.