Category Archives: Starcul Pitic, Scrofita de balta (Ixobrychus minutus)

Starcul Pitic, Scrofita de balta (Ixobrychus minutus)

Starc mic (Ixobrychus minutus)

Lungime 35 cm, anvergura 55 cm. Pasare sfioasa in general greu de obsevat. Populeaza locuri cu vegetatie densa in regiunile mlastinoase, de preferinta stufarisuri, unde cuibareste in perechi izolate.

Starc mic (Ixobrychus minutus)

Usor de identificat prin marime si culoare.

In zbor contrastul dintre petele pale de pe aripi, aripile si spatele intunecate sunt caracteristice. La mascul contrastul este mai puternic decat la femela: spate negru si pete alb-galbui pe aripi; femela este maro cu dungi pe spate, cu piept mai striat, petele de pe aripi mai spalacite.

Juv. este patat cu maro si ocru; pata pe aripa prezenta. Uneori sta in stuf nemiscat, ca paralizat. Evita pericolul mai degraba alergand decat zburand. Zbor caracteristic: batai de aripi rapide cu planari ample. Rareori se ridica pe distante scurte pe deasupra sufarisului. Strigatul de imperechere este un fel de geamat/grohait inabusit, “oor” ritmic, repetat la fiecare doua sau trei secunde, in serii foarte lungi. Mai are un strigat nazal, agitat si puternic “chechecheche”.

Informatie preluata de la Societatea Ornitologica Romana.