Salina Durgau Turda – un obiectiv turistic important pe harta Romaniei

Vineri, 22 ianuarie 2010 s-a redeschis Salina Durgau Turda (judetul Cluj), un complex balnear modernizat cu fonduri europene.

salina durgau turda cluj

Foto: bortescristian

Baza de tratament si recuperare destinata celor cu afectiuni respiratorii, biserica salina, terenurile de minigolf si bowling sau debarcaderul subteran din minele Terezia si Rudolf sunt cateva din punctele de atractie ale complexului. Turistii pot admira intreaga panorama dintr-un lift modern, care coboara la o adancime de 80 de metri.

Turul minei poate cuprinde vizitarea salii de tratament si recuperare, a bisericii din salina, coborare pietonala la terasa Mina Terezia, coborare pietonala in zona lift Mina Rudolf, coborare cu liftul in Mina Rudolf si in Mina Terezia. In Mina Rudolf gasim un teren minigolf, un teren bowling, roata mare si amfiteatrul. Toate beneficiaza de sisteme de iluminat moderne.

Din cate am aflat programul de vizitare este zilnic, intre 09.00 – 15.00, ultima intrare fiind la ora 13.00. In perioada verii acest program va fi modificat.

Proiectul “Cresterea atractivitatii turistice a zonei cu potential balnear – Lacurile Sarate in zona Durgau – Valea Sarata si Salina Turda” a fost in valoare de 5,8 milioane de euro. Au fost avute in vedere lucrari de amenajare a infrastructurii turistice si balneare, cresterea potentialului lacurilor sarate, crearea unei legaturi directe intre Salina si Zona Durgau-Valea Sarata.

Putina istorie
Exploatarea sarii la Salina Turda dateaza din epoca romana. Exploatarea a fost inchisa in 1932 si a fost redeschisa pentru public

si pentru pacientii cu boli respiratorii in 1992.

In anul 2000, zona a fost declarata rezervatie naturala de interes national, fiind considerata un muzeu de istorie a mineritului de sare.

Mina Terezia poarta numele imparatesei austriece Maria-Theresia (1717-1780), iar mina Rudolf poarta numele primului mostenitor al Austriei (1858-1889), unicul fiu al imparatului Austriei Franz Joseph (1830-1916) si al imparatesei Elisabeta (Sissi) (1837-1898).

Mai multe informatii: Ministerul Turismului, Mai multe fotografii: bortescristian

2 thoughts on “Salina Durgau Turda – un obiectiv turistic important pe harta Romaniei”

  1. Ca locuitor al orasului Turda m-am bucurat mult ca in sfarsit acest proiect a fost finalizat. Fiind vara am inceput sa frecventez lacurile amenajate de langa salina insa tot ce pot sa spun despre acest loc sunt doar lucruri negative. Pe langa faptul ca lacurile sunt amenajate de jumatate si senzatia ca stai acolo intr-un soi de santier este extrem de neplacuta, mizeria este de neimaginat. Evident ca oamenii care o produc nu au nici o scuza dar cei care intretin acest spatiu si vand bilete pentru asta au obligatia de a asigura un spatiu civilizat si salubru.

  2. Irina…
    Ce ar fi daca ai incepe sa civilizezi oamenii!!! Sa pastreze si ei curatenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *